שבר מאמץ

עבור ספורטאים, פציעה במהלך אימון או כתוצאה ממנו בכל שלב אחר, זה אחד הדברים הכי גרועים שיכולים לקרות. יחד עם זאת, כאשר זה קורה באחת ובאופן פתאומי, זה לרוב כואב ולא נעים, אבל לפחות ניתן לדעת במה מדובר ולטפל בזה בהקדם האפשרי. אבל מה קורה כשזה לא ככה? מה קורה כאשר הפציעה או הנזק הוא דבר שנבנה לאורך זמן ולפעמים אפילו לא נותן סימן עד שלב מסוים? ובכן, זהו הבדיוק המצב כאשר ספורטאים סובלים משברי מאמץ, פציעה נפוצה ולא נעימה שיכולה לקרות לספורטאים חובבים וספורטאים מקצועיים כאחד. אם אתם ספורטאים בעצמכם ולא יצא לכם ללמוד על התופעה הזו, הנה מה שחשוב שתדעו עליה.

מה זה בעצם שבר מאמץ?

שבר מאמץ הוא שבר בעצם כלשהי הנוצר מתוך שחיקה לאחר מאמץ שאינו רגיל לאורך זמן ותקופה ארוכה. בניגוד לשבר רגיל הנוצר מטראומה חד פעמית היוצרת בדרך כלל שבר של ממש. שבר המאמץ נראה כמו קו דק מאד בעצם שעד שלב מסוים קשה לפעמים להבחין בו אפילו ובשל העובדה הזו אגב, רשלנות רפואית בנוגע לאבחון ודרך הטיפול בבעיה היא נפוצה מאד. במרבית המקרים שברי מאמץ מתרחשים בעצמות שאחראיות על נשיאת משקלים כבדים כמו עצם השוקה, עצמות המסרק בכף הרגל לפעמים גם בעצם הירך, למרות שזה נדיר יותר ונפוץ בעיקר בקרב אתלטים מקצועיים.

איך מאבחנים שברי מאמץ?

בגלל שמרבית שברי המאמץ קורים בעצמות הרגליים, עוד בטרם ניגשים לאבחון אצל גורם רפואי, ניתן לבצע פעולה פשוטה בבית על מנת לנסות לקבל מושג אם אכן מדובר בשבר מאמץ. מה שיש לעשות זה להתחיל לקפוץ על רגל אחת ולספור את הקפיצות. אם מתחילים להרגיש כאב חד ברגל בתוך פחות מעשר קפיצות, יש חשד סביר בהחלט כי מדובר בשבר מאמץ ושווה ללכת לבדוק את זה אצל הרופא. כאמור, לפעמים הבדיקה הפרונטלית והראשונית של הרופא לא תצליח לגלות כי מדובר בשבר מאמץ ויש לערוך בדיקות דימות נוספות כגון רנטגן, MRI, CT וכן הלאה. אבחון לקוי יכול להיחשב רשלנות רפואית ובמקרים רבים בהם רופאים לא משכילים לשלוח לבדיקות נוספות כאלו מתוך חוסר הבנה שיכול להיות שזה אכן שבר המצב, זה בעצם מה שקורה.

מהם דרכי הטיפול?

הטיפול העיקרי בשברי מאמץ הוא טיפול מניעתי ולרוב לא מבצעים ניתוחים או משתמשים בתרופות. ההנחיה היא בדרך כלל להפסיק את הפעילות הגופנית ובפרט זו שגרמה לדבר לאלתר. מכאן, יש להקפיד על בין ארבעה לשמונה שבועות של מנוחה ולהימנע כמה שניתן מכל פעילות בעצימות גבוהה ונמוכה, אפילו מהליכה למרחקים ארוכים. לעיתים נעשה שימוש באביזרים מיוחדים שעוזרים כמו סד או גבס מסוגים שונים ובמקרים חריגים יותר יש צורך בהליך ניתוחי. במקרים אחדים יש צורך בתכנית שיקום שרירים על מנת לחזור לבריאות מלאה.

האם ניתן למנוע שברי מאמץ?

בהחלט ניתן למנוע שברי מאמץ כאשר יש את הידע הנכון לכך. ראשית כל אדם צריך להתאמן על פי סרגל אישי ולא להפריז במאמצים. כמו כן חשוב לבצע חימום מלא לפני כל אימון ולאחר האימון לבצע מתיחות. מכאן, יש להימנע מהפעלת עומס קבוע על הרגליים ולהקפיד לבצע תרגילים שונים לחיזוק השרירים. לבסוף, חשוב להקפיד להתאמן רק עם נעליים איכותיות ומתאימות ולהימנע מפעילות גופנית על משטחים לא אידיאליים, כמו בטון או אספלט שהם קשים מדי או מדרון תלול.

הקפדה על הכללים תמנע מכם את הצורך להתמודד עם כאבים ולהיות מושבתים מפעילות גופנית.