ספורט גופני הוא הדרך שלנו להפעיל את הגוף בכדי לשמור עליו ועל המערכות השונות בו. הוא חשוב בכדי לפתח סיבולת לב ריאה, לפתח מסת שריר, להגיע לגמישות ואפילו בשביל להגיע ליכולת ריכוז מוגברת וכך לשפר יכולות קוגניטיביות שונות. אימוני ספורט טומנים בחובם לעיתים גם סכנות לא מעטות. מעבר לסכנות של פציעות ממש כתוצאה מנפילה למשל, קיימות פציעות רבות שנגרמות מהספורט עצמו. כדאי להיות מודעים לאותן פציעות בכדי לבדוק אם אנחנו סובלים מתסמינים שונים שלהן. במאמר הזה נעסוק באותן פציעות וגם באופן בו נגיע לאבחון מקצועי לגביהן.
מה עושים בעת חשד לפציעת ספורט
אם אתם מתאמנים, אתם בוודאי יודעים ברוב המקרים לזהות את ההבדל בין הרגשת עייפות לאחר אימון למשהו אחר, יותר חמור. אם אתם כבר בשלב בו זיהיתם חשש לפגיעה, אל תהססו והזמינו תור לרופא שיבדוק אתכם. קביעת תורים ב"דוקתורים" יכולה להיות הדרך הכי נוחה לעשות זאת. אתם קובעים תור ללא לצאת מהבית וללא להתקשר אפילו לקופת החולים. התורים מוצעים לכם במועדים שונים והם ניתנים לביטול בהתראה מספיקה.
רצוי לא להזניח אפילו חשד קל לפציעת ספורט וישר לאבחן אותה. הבעיה היא שרבים מסתגלים לרמת כאב מסויימת שנראית להם קלה ולכן לא מגיעים לאבחון וטיפול. כל כאב מתמשך בגוף שלכם מצריך אבחון, גם אם הוא נראה לכם קטן
סיכונים שונים בספורט
קיימים סיכונים שונים הנגרמים מענפי ספורט שונים. בואו נעבור על כמה מהם:
בעיות גב
אחד האיברים הכי רגישים בגוף הוא הגב. האדם הוא בעל החיים היחיד שעומד באופן זקוף וזה גורם להרבה לחץ על חוליות הגב והסחוסים ביניהם. פעילות גופנית שונה יכולה להגביר לחץ וכאשר זה נעשה ביציבה לא מתאימה, ניתן להגיעה לפגיעה של ממש. ענפי הספורט המועדים ביותר לפורענות הם אלו שעושים שימוש במשקל כמו הרמת משקולות. ענף ספורט שהוא בטוח יחסית לגב הוא שחיה, כל עוד בריכת השחייה עומדת בתקנים ועוברת ניקיונות תדירים.
שברי מאמץ
כאן מדובר בשברים שלא נגרמים ממכה פתאומית. למעשה, זהו תהליך מתמשך שנגרם ממאמץ מתמשך, בדרך כלל ללא הכנה מתאימה. שברי המאמץ הכי נפוצים הם ברגליים. הסימן יהיה כאבים המופיעים בזמן מאמץ אבל יכולים להופיע גם מעבר אליו. כאשר נגרמים שברי מאמץ יש לטפל בהם אצל רופא מומחה על ידי מנוחה ופעילות מאד מבוקרת של האיברים הסובלים.
פגיעה בגיד אכילס
רצים רבים סובלים מדלקת בגיד אכילס ופגיעה בשריר התאומים. הפגיעה מתרחשת לרוב כתוצאה מריצה בקצב גבוה מידי וללא הכנה הדרגתית לכך. הפתרון המידי יהיה מתיחות נכונות ואימון הדרגתי של השריר. משחות שונות כמו וולטרן יכולות לעזור למניעת הדלקת.
כאבי ברכיים
אלו יכולים להתרחש בעקבות מגוון פעילויות ספורטיביות: ריצה, רכיבה על אופניים, טניס ועוד. הכאבים מגיעים מהסחוס שנמצא בפרק של הברך. רצוי למתן פעילות גופנית כאשר מופיעים כאבים כאלו ואם הם לא חולפים מהר, ניתן לקבוע פגישה אצל אורטופד מומחה.
נימול
תופעת הנימול היא למעשה איבוד תחושה של העצב באיזור מסוים בגוף. ניתן לאבד תחושה באופן מלא ואז מרגישים שהאיבר 'נרדם' או להגיע לנימול – תחושת עיקצוץ. התופעה נגרמת למשל באפניים כתוצאה מאחיזה ממושכת בכידון או ישיבה על מושב האופניים. הפתרון הראשוני הוא שינויים בתנוחת הרכיבה והתאמה מחדש של הזוויות והגבהים של המושב, הכידון ומחזיק הכידון. אם התופעה לא חולפת, צריך לראות רופא.
אל תתנו לסכנות כאלו ואחרות מלהרתיע אתכם להתעמל. פעילות גופנית היא חלק הכרחי בחיים ויש לה יתרונות רבים. כן חשוב להיות מודעים לסכנות לפציעות השונות ולטפל בהן אם קיים חשד שהן מתרחשות.