חוסן מנטאלי לספורטאים

כאשר גבר או אישה בוחרים להתחיל בשגרת כושר גופני ולסגל לעצמם אורח חיים בריא, ההתמקדות היא לרוב בהתלבטות בין סוגי האימונים השונים, יצירה של תפריט נכון וכן רכישה של ביגוד ספורט וציוד כושר שיסייע במלאכה. יחד עם זאת, במרבית המקרים כמעט ולא ניתן דגש על אחד הכישורים החשובים שיש לחזק והוא החוסן המנטאלי. חשוב להבין שעל מנת להצליח בכושר גופני, חייבים לעבוד גם על השריר ובלעדיו אין סיכוי של ממש להשתפר ולהגיע לתוצאות. אם גם אתם חושבים להתחיל להתאמן בקרוב או שכבר התחלתם ואתם מרגישים קצת תקועים, בואו ננסה להבין בדיוק מדוע חשוב לעבוד על החוסן המנטאלי ועל הדרך ללמוד גם כמה שיטות איך לעשות את זה.

שליטה במחשבות למימוש היעדים

חשוב מאד להבין שהתחלה של שגרת כושר גופני ללא הצבת יעדים ברורים ומובנים, היא ממש כמו לנסות להגיע ליעד שאין לכם מושג איפה הוא ואיך מגיעים אליו. לכן, הדבר הראשון שצריך לעשות זה להציב יעדים ברורים. זה יכול להיות מספר אימונים בשבוע, מרחק שאתם שואפים להגיע אליו, משקל רצוי ובעצם כל מטרה שחשובה לכם. לאחר שעושים זאת ומתחילים להתאמן, יעלו עם הזמן מחשבות על ויתור ורצון לעשות דברים אחרים במקום הרצון להתאמן. מי שילמד לשלוט במחשבות הללו, להבין את מקורן ולזהות את הרגש המתלווה אליהן, יוכל בהחלט להתמיד ולהתגבר על כל מכשול מנטאלי בדרך. מי שמתקשה עם הדברים האלו, טיפול מיוחד כמו cbt שנותן את הכלים בדיוק להתמודדות הזו, יאפשר להמשיך ולהתמיד עד לתוצאות הרצויות.

משמעת עצמית

כל מי שאי פעם עסק בכושר גופני, יודע שיש צורך במשמעת עצמית ברמה הכי גבוהה שיש. כשאנחנו מתאמנים לבד ואחראיים על עצמנו זה כמובן נכון, אבל האמת היא שזה לא ממש שונה גם כשמדובר על אימונים בקבוצות ומסגרות. הרי בסוף היום, מה מונע מאיתנו פשוט להבריז מהמפגש או לעזוב את הקבוצה כליל. על כן, ספורטאים בכל הרמות חייבים לעבוד כבר מהרגע הראשון על עניין המשמעת העצמית שהוא חשוב מעין כמוהו עבור מי שמעוניין באמת להצליח ולהפיק את המירב מהאימונים.

תחרותיות – רק מול עצמנו

עוד עניין מנטלי שחשוב לעבוד עליו, הוא הצורך האנושי המתמיד לבחון את הסביבה שלנו ולהשוות את עצמנו לאחרים. מתברר, שגם מי שכבר הגיע להישגים וקטף פירות כלשהם עם העיסוק בספורט, עשוי לפזול בשלב מסוים לצדדים ולהשוות את עצמו לאחרים ואילו הן מחשבות שבהחלט יכולות להוריד ולהוציא את הרוח מהמפרשים. חשוב מאד לזכור שאנו נמדדים אך ורק מול עצמינו. במקום לשאול את עצמינו שאלות כמו "למה החבר שלי מצליח לרוץ יותר ממני?" או "איך זה שהאישה הזו מתאמנת פחות ממני אבל יש לה גוף יותר", כדאי להחליף את התקליט ולשאול שאלות כמו "האם אני באמת נותן מאה אחוז מעצמי באימונים?" ו-"באילו דרכים אני יכול לייעל את האימונים שלי ולהפוך אותם ליותר יעילים?"

ללמוד מהגדולים ביותר

ליאו מסי, יוסיין בולט (אחד מהספורטאים האולימפיים הגדולים בכל הזמנים), לברון ג'יימס ועוד ספורטאים רבים וטובים, עובדים באופן צמוד עם פסיכולוגים ומאמנים מנטליים ואם זו הדרך שלהם להצלחה, עלינו ללמוד מכך וליישם זאת גם בחיים שלנו. לצאת לריצה משום מקום כמעט כל אחד יכול, אבל להתמיד בשגרת האימונים ולשמור על מוטיבציה לאורך זמן, זה כבר משהו שצריך לעבוד עליו. אם תקפידו על כך, תצליחו גם אתם להוציא מעצמכם הרבה יותר ולממש את מלוא הפוטנציאל הטמון בכם. בהצלחה!